Πολλά μοντέλα smartphone στις μέρες μας είναι αδιάβροχα ή ανθεκτικά στο νερό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι φτιαγμένα για να βουτάς στην θάλασσα με αυτά. θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτή τη λειτουργία. Διαβάστε καλά τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς το εάν είναι και σε πιο βαθμό μπορεί η συσκευή σας να αντισταθεί στο νερό.
Συμβουλή #1
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που φέρουν οι αδιάβροχες συσκευές με την ένδειξη πχ IP67, IP68 κ.α., αναφέρονται σε βύθιση σε γλυκό νερό χωρίς χημικά και άλατα ή νερό υψηλής πίεσης.
Για παράδειγμα, οι αδιάβροχες συσκευές IP67, IP68 κ.α δεν είναι κατάλληλες για κατάδυση ή για θαλάσσια σπορ που απαιτούν βύθιση σε συνθήκες υψηλής πίεσης.
Οι αδιάβροχες συσκευές 5ATM είναι ιδανικές για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε ρηχά νερά. Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με νερό υψηλής πίεσης ή σε βύθιση σε νερό μεγάλου βάθους.
Ακόμη κι αν εξαιρέσουμε την παράμετρο της πυκνότητας του θαλασσινού νερού ή μιας πισίνας που περιέχει χημικά, μια βύθιση στις παραπάνω περιπτώσεις, πολύ εύκολα μπορεί να υπερβεί το βάθος και κατά συνέπεια η συσκευή σας να βρεθεί εκτεθειμένη εκτός ανοχών πίεσης.
Συμβουλή #2
Εάν έχετε επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα της συσκευής σας στο νερό καθώς και για τα επίπεδα ανοχής της πίεσης, το επόμενο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η στεγανοποίηση της συσκευής σας έχει ισχύ εφόσον έχετε όλες τις τάπες καθαρές και ερμητικά κλειστές. Βεβαιωθείτε ότι η τάπα φόρτισης, υποδοχής ακουστικών ή το SIM Tray της συσκευής σας δεν είναι σπασμένα, είναι καθαρά, η περιμετρική φλάντζα από καουτσούκ δεν είναι φθαρμένη και κλείνουν σωστά.
Επίσης, εάν η συσκευή σας είναι χτυπημένη, ακόμη κι εάν δεν έχει σπάσει κάποιο μέρος από τα καλύμματα, ή δεν έχει ραγίσει η οθόνη ή το Backglass, ενδέχεται από την πτώση να έχει δημιουργηθεί κάποιο χάσμα ανάμεσα στα καλύμματα ή να έχει αποκολληθεί η αδιάβροχη φλάντζα που εμποδίζει την εισχώρηση του νερού στο εσωτερικό της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την έκθεση της συσκευής σας στο νερό. Ενδέχεται το κινητό σας πλέον να έχει χάσει τη στεγανή του ιδιότητα.
Συμβουλή #3
Σε περίπτωση που η συσκευή σας έχει έρθει σε επαφή με θαλασσινό νερό ή άλλο είδος υγρού, ξεπλύνετε την με γλυκό νερό και στεγνώστε την με ένα καθαρό πανί. Η καλύτερη μέθοδος για να ξεπλύνετε την συσκευή σας είναι να τη βυθίσετε μέσα σε ένα δοχείο που έχετε γεμίσει με γλυκό νερό στο ύψος αυτής.
Μην πλένετε την συσκευή σας με πλυστικά μηχανήματα ή σε βρύσες με υψηλή πίεση.
Σε τέτοια περίπτωση η συσκευή σας θα βρεθεί εκτεθειμένη σε νερό εκτός ανοχών πίεσης.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για να αποφύγετε αυτά τα αγχωτικά επεισόδια προτείνουμε να κρατήστε το κινητό σας μακριά από τη θάλασσα και της βουτιές μαζί με αυτό.
Αφήστε την ανθεκτικότητα της συσκευής σας να λειτουργήσει στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος επαφής ή βύθισης σε νερό. Αισθανθείτε άνετα όταν πιάνετε τη συσκευή σας με βρεγμένα χέρια, όταν τη παίρνετε μαζί σας στο δωμάτιο του μπάνιου ή όταν βραχεί στην παραλία από το κύμα.